NIEUWS

Meer dan alleen een Bieb

In Uithoorn komt een nieuwe bibliotheek. En niet zomaar één. Het wordt een plek om samen te komen, jezelf te zijn, te studeren, werken en plezier te maken. De Bibliotheek Amstelland heeft includi in de hand genomen voor de inrichting van het nieuwe pand. Wij spraken met Tessa Wennink, interieurontwerper bij includi, over de keuzes en de inrichting die de nieuwe bibliotheek krijgt.

includi heeft als missie inclusieve plekken te creëren waar mensen zich welkom voelen. Zij hanteren daarin een unieke benadering, doordat zij openbare ruimtes, waaronder de bibliotheken, zien als een sociale plek.

DE AMSTEL ALS INSPIRATIE

De nieuwe bibliotheek ligt op een unieke locatie aan de Amstel. “Die omgeving is een grote inspiratiebron geweest voor het interieur. Het is ons doel om een verbindende plek voor mensen in Uithoorn en de Kwakel neer te zetten. Een plek om te ontdekken, te ontwikkelen, jezelf te kunnen ontplooien, te ontmoeten en vooral een plek waar je ook plezier beleeft. De Amstel heeft ons bovendien geïnspireerd in onder meer kleur, maar ook in de beweging. Het water kletst tegen de kade aan en toont een golvend beeld. Dit hebben we laten terugkomen in de kleuren op de wanden en de contouren van de huisjes langs de Amstel zie je terug in de verspringende boekenkasten. Dit resulteert in een warme, toegankelijke, kleurrijke en speelse uitstraling, helemaal Uithoorn.”

'PLACE TO BE'

Wanneer je straks de bibliotheek, of misschien wel beter gezegd: ‘je tweede huiskamer’, binnenstapt, kom je in een open en lichte ruimte terecht. In het verlengde van de entree zit de koffiebar met zitjes waar je lekker even een krantje of boek kunt lezen onder het genot van een kopje koffie of thee. Om de openheid van de ruimte te behouden, staan tegen de wanden enorme boekenkasten. De boeken vormen als het ware het decor van het interieur. Er is een werkbar met uitzicht over de Amstel, er zijn verschillende zitjes onder huiselijke daken, stilte werkplekken, lekkere fauteuils om je in terug te trekken en vier vergaderruimtes, waarvan drie kleinere en een grote. Er is ook een podium dat te gebruiken is voor optredens, debatten, evenementen en noem maar op. Daarnaast is er achterin de bibliotheek een speciale plek voor de kinderen. Tessa: “De bibliotheek van nu is ook een plek waar je zelf flexibel bent in hoe je de ruimte wilt gebruiken. Waar heb jij behoefte aan en wat heb jij nodig? Je vindt het allemaal in de nieuwe bibliotheek van Uithoorn. Het is écht een bieb van deze tijd én tegelijkertijd een uitnodigende plek waar iedereen zich thuis voelt”

Vanaf maandag 25 juli is de bibliotheek aan de Dorpsstraat gesloten. Op vrijdag 29 juli gaan de deuren van de nieuwe bieb aan Marktplein 65 open. Op zaterdag 3 en zondag 4 september is de feestelijke opening.

INFORMATIE

Volg alle ontwikkelingen over de nieuwe bibliotheek de website.

Bezoek website