BELANG VAN BEWEGEN

KOM IN BEWEGING, WORD GELUKKIGER EN BLIJF GEZOND

We weten het allemaal, lekker bewegen en sporten is gezond. Maar wat doet sporten nou eigenlijk voor je?

In de eerste plaats iets heel simpels: als je beweegt verbruik je calorieën en verhoog je je stofwisseling. Naast gezonde eetgewoontes is bewegen de ideale manier om overgewicht te voorkomen en te bestrijden.

Daarnaast is sporten goed voor je hart en longen. Om hart- en vaatziekten te voorkomen – de belangrijkste doodsoorzaak in de westerse wereld – is het belangrijk om je hartspier, je longen en je ademhalingsspieren in goede conditie te houden.

SPORTEN WERKT PREVENTIEF TEGEN ZIEKTES

Door goed te bewegen blijven je botten, spieren en gewrichten stevig en soepel en kun je osteoporose, oftewel botontkalking, voorkomen of vertragen. Omdat voldoende bewegen ervoor zorgt dat glucose beter kan doordringen in de cellen kan bewegen diabetes voorkomen of verbeteren.

Naast gezond eten en het vermijden van chronische stress is voldoende lichaamsbeweging ook een wapen tegen bepaalde vormen van kanker. Je leven lang bewegen vermindert bovendien de kans op ouderdomsziekten zoals artritis en een hoge bloeddruk. Daarnaast is het goed voor de portemonnee: actieve mensen gaan minder vaak naar de dokter en hebben minder medicijnen nodig.

HET EFFECT VAN SPORTEN OP JE BREIN

Naast al deze positieve effecten op je lichaam, heeft bewegen een heleboel voordelen voor je brein! Als je beweegt bouw je opgehoopte stresshormonen af en omdat je even op andere zaken focust, doorbreek je piekergedrag. Tegelijkertijd maakt je lichaam gelukshormonen aan als endorfine, serotonine en dopamine. Dat verklaart de voldoening, de hernieuwde energie en het gevoel dat je hoofd weer leeg is na een half uurtje sporten. En dat terwijl je daarvoor misschien nog moe en lamlendig op de bank lag. Een opgeruimd hoofd maakt je bovendien creatiever, dus grote kans dat je opeens met goede ideeën en oplossingen voor problemen komt!

SPORTEN GEEFT JE HERSENEN EEN BOOST

Het gelukshormoon serotonine wordt door je lichaam omgezet in melatonine, waardoor je beter slaapt. Een goede nachtrust zorgt er voor dat je positief en energiek aan een nieuwe dag begint. Het is een van de pijlers van een goede gezondheid. Kortom, sporten en bewegen geven je hersenen een boost en zijn geweldige manieren om stress, angst, lusteloosheid en depressies te lijf te gaan.

SPORTEN VOOR JONG EN OUD

Overgewicht bij kinderen is een steeds groter wordend probleem. Naast verkeerde eetgewoonten is ook het gebrek aan beweging hier debet aan. Kinderen zitten meer achter beeldschermen en spelen minder buiten. Naast overgewicht, is dit slecht voor de ontwikkelingen van het skelet, voor de ogen en voor nog een heleboel andere dingen. Bewegen en sporten is het antwoord!

Ook voor ouderen is blijven bewegen van groot belang. Het helpt om een goede conditie te behouden en om je lichamelijk én geestelijk fitter te voelen.

Een soepeler lijft verkleint de kans op valpartijen en goed bewegen verlaagt de kans op ziektes en ouderdomsgebreken. Bewegen in groepsverband is gezellig en een goede stok achter de deur.

HET SOCIALE ASPECT VAN SPORTEN

Tot slot is sporten goed voor je zelfvertrouwen. Je daagt jezelf uit, je verlegt je grenzen en je kunt tevreden zijn over jezelf. Als je door het sporten strakker en beter in je vel zit, straal je automatisch meer zelfvertrouwen uit. En dan nog de kers op de taart: het hebben van sociale contacten maakt gelukkig en door te sporten ontmoet je allerlei mensen. Ga naar de sportschool, trommel vrienden op om samen te hardlopen, te fitnessen of te wandelen, kies een teamsport, zoek een leuke vereniging, praat na het sporten gezellig wat na. Sta op van die bank en kom in beweging! Sporten is goed voor je, gezellig, ontspannend en vooral heel erg leuk!