WANDELEN & FIETSEN
Fietsroute vol geschiedenis
Martin van Wiltenburg
Door welke stad of dorp je ook fietst, je komt altijd wel iets van de geschiedenis tegen. Soms spreekt de plek voor zich een soms heb je wat meer informatie nodig. Deze fietsroute voert langs verschillende locaties waar borden in woord en beeld vertellen over de historische waarde van de plek. Zo wordt een fietstocht in het heden, een kijkje in het verleden.
De hele route is ook te vinden op afstandenmeten.nl
DE FIETSROUTE
Het startpunt van de route is de Schans, bij Het Rechthuis aan de Amstel met het prachtige terras. Rechts ervan staat het eerste bord, dat vertelt over de oorsprong van Uithoorn, tabaksfabriek Jan de Ruyter en Het Rechthuis. Fiets voor Het Rechthuis langs, sla rechtsaf, ga de Irenebrug onderdoor en rijd vervolgens rechtsaf de Dorpsstraat in. Vervolg je weg langs de kade. Schuin tegenover de Phone House staat het tweede bord, met informatie over het Marktplein.
De kade aan de Amstel met alle terrassen en winkels is uitgegroeid tot een ware hotspot. Strijk neer op een terras en bestel wat lekkers!
CAFFÈ SOSPESO BIJ ESPLANADE DI DUE TEMPI
Bij Esplanade di Due Tempi kun je een caffè sospeso, oftewel een uitgestelde koffie kopen. Een Italiaanse traditie, waarbij je als bezoeker een extra kop koffie betaalt voor een latere bezoeker die minder bedeeld is. Omdat dit mooie gebruik minder goed werkt in de Nederlandse cultuur, geeft eigenaar Jacco er vaak een andere draai aan: in februari kwamen de cliënten van Dagopvang De Nostalgie een caff è sospeso drinken en vorig jaar gaf hij middels een Instagram-actie twee volledig verzorgde kerstdiners weg. Andiamo, we gaan verder.
Fiets over de Wilheminakade en sla vóór het Piet de Kruijf-viaduct linksaf de Stationsstraat in. Vervolgens ga je direct weer rechtsaf en dan linksaf, de Thamerweg op. Ga bij de Burgemeester van Meetelenstraat rechtsaf en op de Wilheminakade linksaf. Tegenover appartementen complex De Stadhouder staat bord nummer drie, over Thamen aan de Amstel.
Volg nu de Amstel over de Amsteldijk-Noord in de richting van het Amstel Aquaduct en sla bij de Hollandse Dijk linksaf. Bij de voetgangersburg naar het wandelgebied aan je rechterhand, sla je linksaf het Libellebos in. Hou links aan, over de parkeerplaats en volg het fietspad. Ga voorbij de kinderboerderij en verpleegkundig kinderzorghuis De Biezenwaard.
Vlak voor het bereiken van de Anton Philipsweg blijf je rechtsaf het fietspad door het bos volgen tot je uitkomt bij de Wiegerbruinlaan. Sla rechtsaf richting de rotonde bij EKZ Makelaars en sla linksaf naar de Guido Gezellelaan. Aangekomen bij de Potgieterlaan ga je rechtsaf en dat doe je ook bij de rotonde op de Alfons Ariënslaan. Je passeert De Hoeksteen. Dit door Gerrit Rietveld ontworpen gebouw, was eerder een kerk en een bibliotheek. Nu is er een filmtheater, een balletzaal, een fotostudio en een kinderpraktijk.
Steek de kruising met de Wiegerbruinlaan over, ga linksaf en fiets na winkelcentrum Zijdelwaard de Heijermanslaan in. Sla bij de rotonde rechtsaf de Arthur van Schendellaan in. Sla vlak voor het einde van de parkeerplaats van sporthal De Scheg linksaf de Straatsburglaan in en ga aan het einde links de Europarei op. Neem de eerstvolgende afslag rechts en direct weer links. Je bent nu op Randweg-Oost. Aan je linkerhand staat het vierde bord over Thamen aan de Dijk. Misschien moet je nog even terugfietsen naar de Banpaal, waar het bord over vertelt. Goed fotomomentje?
Fiets nu naar de Zijdelweg en sla linksaf. Aan je rechterhand in de middenberm van deze weg staat sinds kort de vrolijk gekleurde Liefdesboom gemaakt door Franz Bodner. Wil je meer weten over dit kunstwerk of andere monumenten en kunstobjecten in onze gemeente, kijk dan op www.cultuurplatformuithoorndekwakel.nl
Blijf op het fietspad langs de Zijdelweg tot aan de Wiegerbruinlaan. Steek over en ga linksaf. Sla vervolgens rechtsaf de Joost van den Vondellaan in en volg deze net zo lang tot je weer bij de rotonde van de Alfons Ariënslaan bent. Ga rechtsaf richting busstation, de Boerlagelaan op. Sla bij de Marijnenlaan rechtsaf. Ga aan het einde van deze straat weer rechts en neem het fietspad links naast de fietsenstalling. Je fietst nu evenwijdig aan het traject van de Amsteltram. Blijf het fietspad volgen tot je de Faunalaan bereikt. Ga hier rechts de Faunalaan in en rijd het fietspad helemaal uit tot aan de Randweg. Steek de weg over en sla linksaf. Blijf de Randweg volgen totdat je onder de fietsbrug door bent gefietst.
Draai linksaf de Noorddammerweg op. Rijd deze uit en sla vlak voor de Koningin Máximalaan links. Steek bij de rotonde recht over en neem het fietspad rechts langs het Gezondheidscentrum naar de Vuurlijn. Sla linksaf, steek aan het einde de Watsonweg over en ga rechtsaf. Ga rechtsaf de Boterdijk op. Hier vind je het vijfde bord, dat meer vertelt over het Kwakelse Pad en de Boterdijk. Fiets verder over de Boterdijk tot je rechts de Traverse in kunt draaien. Als je op de hoek nog even stilstaat zie je aan de overkant een rijtje oude huizen in dezelfde stijl. Dit was van 1879 tot 1912 de openbare gemeenteschool van De Kwakel. De school telde aanvankelijk 2 lokalen voor in totaal 120 kinderen en een onderwijzerswoning, nu nummer 185-187.
We fietsen nu verder de Traverse in, dan links de Linie op en direct weer rechts Tamboer in. Sla voor het water linksaf en dan rechts het bruggetje over. Fiets over het fietspad naast de Noorddammerweg naar de Iepenlaan, die zich aan je linkerhand bevindt. In De Iepenlaan stonden vroeger veel kwekerijen met daarbij een huis. Vanwege de eenvormigheid dicteerde de Schoonheidscommissie (nu Welstandscommissie) dat alle huizen in rode steen moesten worden opgetrokken. De huizen waren voor die tijd opvallend mooi en de kwekerijen waren heel modern. Vandaar dat de Iepenlaan destijds de goudkust werd genoemd. Een naam die tegenwoordig eigenlijk nog steeds van toepassing is.
Sla aan het einde van de Iepenlaan linksaf de Poelweg op en ga aan het eind weer links. Je rijdt nu op de Vuurlijn, die onderdeel is van de Stelling van Amsterdam, een Unesco Werelderfgoed. Ga via de Ringdijk naar de Anjerlaan en rijd deze in. Bij de afslag met de Hortensialaan zie je aan de linkerkant een beschilderd elektriciteitshuisje. Dit is het kunstwerk De Muurbloempjes, gemaakt door Sander Bosman, naar een idee van Dirk Plasmeijer. De bloemen zijn geïnspireerd door de straatnamen in De Kuil, zoals Rozenlaan, Hortensialaan en Orchideelaan. De voorzijde moest een zonnebloem worden, verwijzend naar basisschool De Zon.
Sla aan het eind van de Anjerweg de Rozenlaan in. Deze gaat over in de Irislaan. Vlak voor de bocht naar links, ga je rechts het fietspad de Doorsteek op. Hou bij splitsing links aan. De Doorsteek gaat over in Het Korte Eind. Bij de T-splitsing met de Halfweg ga je links en bij de Drechtdijk ga je rechts. Naast het laatste huis (nummer 82) aan de rechterkant, in het groen, staat bord nummer zes. Dit bord vertelt je meer over de Vrouwenakkerseweg en de Drechtdijk, waar je zojuist overheen bent gefietst. Steek over naar de laatste huizen aan de linkerkant van de Drechtdijk in de richting van de Vrouwenakkerseburg. Ga linksaf het fietspad van Amsteldijk-Zuid op.
We rijden weer richting Uithoorn met aan je linkerhand de weilanden. Na het bereiken van de bebouwde kom en het passeren van de Uithoornse Roei- en Kanovereniging Michiel de Ruyter fiets je na een stukje Amsteldijk-Zuid linksaf, de straat Grevelingen in. Terwijl je onder de bomen doorfietst, zie je links het uit 1911 stammende Fort Aan de Drecht, waar tegenwoordig verschillende bedrijven gevestigd zijn, zie pagina 52 in deze gids. Check of één van de twee restaurants open is voor een hapje of drankje. We vervolgen de weg via Grevelingen en gaan linksaf de straat Gooimeer in. Ga links en sla vlak voor nummer 19 rechts het fietspad in. Fiets over de brug en volg het smalle paadje rechtsaf. Rijd nog een brug over en ga vervolgens linksaf en rechtsaf tot je de Polderweg bereikt. Steek de Polderweg over en neem het fietspad linksaf. Volg dit parallelle fietspad – waarbij je nog één keer de weg moet kruisen – totdat de Polderweg overgaat in de Watsonweg. Volg deze tot aan de Boterdijk. Je was hier eerder, maar toen ging je richting De Kwakel. Ga rechtsaf en volg de Boterdijk langs het Zijdelmeer. Sla vlak voor het bruggetje rechtsaf het fietspad op en volg dit totdat je de Laan van Meerwijk bereikt. Ga rechtsaf.
Bij de Eger passeer je het kunstwerk Drie uit Steen. Dit object bestaat uit drie stenen. De grootste okergrijze weegt 1300 kilo, de grijs-zwarte met de witte vlekken weegt 700 kilo en de kleinste, roodbruine steen weegt 600 kilo. Fiets verder tot aan de Eems en steek hier over naar Frees.
Rijd rechtdoor, het bruggetje over en dan links. Na het derde bruggetje ga je linksaf en over de brug gelijk weer rechts. Aan het einde links en vervolgens rechtsaf het bruggetje.over. Je bent nu Aan de Molenvliet. Rij rechtsaf in de richting van de Amstel en sla linksaf de Schans op. Zo kom je na een paar minuten fietsen weer terug bij het beginpunt van deze fietstocht vol natuur, historie en kunst.