Hunted

VERSTOPPERTJE VOOR VOLWASSENEN

Hunted is met 1.4 miljoen kijkens één van de best bekeken programma’s van de NPO. In de reality spelshow moeten zes duo’s – onbekenden of BN’ers – drie weken land uit handen blijven van de hunters, een team van gelouterde opsporingsspecialisten.

SELMAR SMIT

De gevreesde hunter Selmar Smit (40) woont met zijn gezin in de Legmeer-West in Uithoorn. In het dagelijks leven is hij Science & Technology Manager AI & Robotics bij TNO. Hij studeerde Bedrijfswiskunde en promoveerde

op kunstmatige intelligentie. Een uitgesproken bèta dus. Toch is juist hij van alle hunters degene die het meest op gevoel werkt: “Menselijk gedrag is superinteressant. Ik vind het geweldig om in het hoofd van een voortvluchtige te duiken en te voorspellen wat die persoon gaat doen. Dat is niet blind gokken, maar grotendeels intuïtief. Mensen zijn voorspelbaar, zeker als ze onder druk staan.”

En dat de deelnemers onder druk staan lijdt geen twijfel. De duo’s die op de vlucht zijn moeten drie weken

lang onvindbaar blijven, moeten zich elke dag verplaatsen en hebben alleen een pinpas met een daglimiet van 50 euro bij zich. Ze hebben 24/7 een cameraploeg en productiemensen om zich heen en zijn afhankelijk van de hulp van wildvreemden. Plus een paar bekenden die willen meehelpen. De duo’s winnen als ze na drie weken het extractiepunt bereiken. Selmar en de andere hunters op het hoofdkwartier staan in contact met de hunterteams in het veld.

Ze mogen alle middelen inzetten die ook worden gebruikt door de politie en veiligheidsdiensten. Denk hierbij aan camerabeelden, telefoontaps en kentekenherkenning, tot aan helikopters met warmtesensoren aan toe. De hunters winnen alleen als ze. álle voortvluchtigen opsporen en aanhouden.

OPNAMEPERIODE IS ZEER INTENSIEF

Toen Selmar in 2016 naar het eerste seizoen van Hunted keek, zag hij alleen klassiek recherchewerk. Omdat hij bij TNO verantwoordelijk is voor de technieken die worden ontwikkeld voor defensie en politie, zag hij in Hunted een ideale proeftuin: “Ik heb contact met het programma gezocht en een samenwerking voorgesteld, waarbij onze middelen worden ingezet. Mijn TNO-collega’s – degelijke onderzoekers en wetenschappers – vonden het maar vreemd. Televisie?!

Een realityprogramma?! Maar inmiddels zijn we elf seizoenen verder. We kunnen achteraf analyseren wat goed en wat fout ging en daar leren we ontzettend veel van.”

IDEALE PROEFTUIN

De opnameperiode is voor zowel de kandidaten als voor de hunters zeer intensief: “Je moet niet onderschatten hoe het is om drie weken op de vlucht te zijn en niemand te kunnen vertrouwen. Als kijker op de bank denk je misschien: dat zou ik beter doen. Maar op tv zie je maar een fractie van al die dagen en nachten, je krijgt niet mee wat het doet met je psyche. De deelnemers zijn voortdurend te gast en moeten zich ook zo gedragen. Leuk doen. Dat is uitputtend. Meestal zijn ze na ongeveer een week doodmoe. Of ze worden overmoedig. Dan worden ze slordiger en dan wordt het voor ons interessant. Een telefoon lenen, een lift krijgen, een overnachting fiksen, al die contactmomenten zijn een risico. Wij, de hunters in het hoofdkwartier, zitten 21 dagen, 14 uur per dag in een cocon. Ik ben erg competitief ingesteld en wil per se winnen. Na zo’n periode ben ook ik gesloopt. Maar ik ga tussendoor nog naar huis, naar mijn eigen gezin, veilig en vertrouwd.”

NIET IN SCENE GEZET

In het kader van privacy lijken sommige acties in Hunted onwaarschijnlijk. Selmar: “Alle methodes die wij gebruiken, worden in de echte wereld gebruikt om terroristen op te sporen. Maar dit is tv. Uren kijken naar wachtende mensen is niet boeiend, dus in de regie wordt de snelheid erin gemonteerd. En sommige dingen zijn een simulatie van de werkelijkheid.

Banken staan uit veiligheidsoverwegingen geen beelden af, dus als een deelnemer gaat pinnen, bevestigt een productiebegeleider gauw een GoPro in het pinhokje. Maar Hunted is niet gescript en niet in scene gezet.”

NIEUW SEIZOEN MET AI ONDERSTEUNING

Selmar kijkt enorm uit naar de opnames van de nieuwe serie die starten in maart: “Nieuw dit seizoen is dat er een ChatGPT-achtig systeem met mij meedraait, kunstmatige intelligentie dus. Het legt alles vast wat ik doe en schrijft automatisch alles uit wat ik zeg.

Maar het systeem gaat mij ook – gevraagd en ongevraagd – van commentaar voorzien. Ik weet nog niet of dat me gaat helpen, of me juist ongelooflijk gaat irriteren. De uitzending volgt in oktober of november. Het zou mooi zijn als de hunters dit jaar winnen, want dat is in elf seizoenen pas twee keer gelukt…”