DE UITHOORNLIJN

De Uithoornlijn is onderdeel van de Amsteltram, een nieuwe hoogwaardige tramverbinding tussen Amsterdam-Zuid en Uithoorn. De Amsteltram, lijn 25, bestaat uit twee delen: de Amstelveenlijn en de Uithoornlijn. In december 2020 is de Amstelveenlijn in gebruik genomen. De Uithoornlijn zal hier op aansluiten. Naar verwachting wordt de Uithoornlijn in de zomer van 2024 in gebruik genomen. Met deze nieuwe tramlijn is er straks één verbinding die je binnen een half uur van het centrum van Uithoorn naar het knooppunt Station Amsterdam-Zuid brengt.

DE ROUTE VAN DE UITHOORNLIJN

De route van de Uithoornlijn loopt straks via het tracé van de voormalige spoorbaan tussen Amstelveen en Uithoorn. Het beginpunt van de Uithoornlijn is Amstelveen Westwijk, daar waar de Amstelveenlijn eindigt. Er komen in totaal drie haltes:

  • Aan de Zoom
  • Uithoorn Station, het huidige busstation
  • Uithoorn Centrum, bij restaurant Het Spoorhuis.

De nieuwe tramlijn krijgt een overbrugging over de N201 en een onderdoorgang bij de Zijdelweg. Bij alle haltes worden nieuwe parkeerplekken voor auto’s en fietsen aangelegd.

MODERNE 15G-TRAMS

Op de nieuwe Uithoornlijn gaan straks de spiksplinternieuwe 15G-trams rijden. Deze moderne trams hebben aan beide uiteinden een bestuurderscabine en rijden in twee richtingen. Een lage vloer maakt het instappen voor mindervalide reizigers en voor mensen met een kinderwagen extra makkelijk. Ook heeft iedere tram een rolstoelplank die de bestuurder kan bedienen. De 15G-trams zijn voorzien van wielflenssmering om het piepen in de bochten tegen te gaan. Ook zijn ze uitgerust met zandstrooiers, camera’s aan de zijkant, een blackbox en klimaatbeheersing voor zowel de bestuurder als de passagiers. De 15G-tram is kortom een snel, comfortabel en veilig vervoermiddel.